661. Domaniç Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Başpehlivanı Recep Kara oldu

Domaniç Belediyesi tarafından bu yıl 661.’si düzenlenen Domaniç Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde başpehlivan Recep Kara oldu.
Ebe Hatun Çamlığı Er Meydanı’nda baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, deste büyük, deste küçük, tozkoparan ve minikler kategorilerinde müsabakalar yapıldı. 500’ün üzerinde güreşçinin katıldığı etkinlikte Güreş Ağalığını ilçemiz esnaflarından Ercan Tekdemir kazandı.
Başpehlivanlık finalinde Semih Turgut ile karşılaşan Recep Kara, başpehlivanlığı kazandı. Semih Turgut ikinciliği, Süleyman Aykırı ve Onur Balcı ise üçüncülüğü paylaştı.
Baş altı kategorisinde ise Murat Özkan birinci, İlyas Yıldırım ikinci ve Sadir Bakır ile Rasim Saraç üçüncü oldu.
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen ve Kayı boyu Alplerinin bu meydanda hazırlanıp, güreş tuttuğunu belirten Domaniç Belediye Başkanımız Sahvet Ertürk, ” Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Uç beyi olarak Ertuğrul gazi’ye verdiği topraklarının adıdır Domaniç,
Üç kıtaya hakim olacak bir devletin kuruluş felsefesinin yazıldığı, Ertuğrul gazi’nin Tefekkür ettiği tepelerin adıdır Domaniç, Ebe çadırının, şifa çadırının, Kayı Alplerinin doğduğu, Osman gazinin doğup beşiğinin sallandığı, Hayme Ana’nın türbesinin bulunduğu yerdir Domaniç, Söğüt’ten kalkıp Domaniç’e gelen Kayıların kılıçlarını salladığı, atlarını koşturduğu, Alplerine güreş tutturduğu yerdir Domaniç, Bu topraklar, öyle kutsaldır ki; Bir imparatorluğun temellerinin atıldığı topraklardır. Bu yüzden de bu topraklara Doğuşun Toprakları denilmektedir. Güreş, tarihimizin en önemli sporlarından biridir. İşte bu yüzden Domaniç Yağlı Pehlivan güreşleri en eski tarihe sahiptir. Çünkü Osmanlı Devleti 1299 yılında kurulmuş, Osmanlı devletini kuran Kayılar, yaylak olarak geldikleri şu anki bu alan olan Ebe Hatun Çamlığında güreş tutar, Alplerini yeni fetihlere hazırlar ve bu etkinliklerini şölen havasında yaparlardı. Bizlerde bu geleneği yüzyıllardır bu topraklarda devam ettiriyoruz” dedi.
Güreş organizasyonuna Belediye Başkanımız Sahvet Ertürk’ün yanı sıra Kütahya Valisi Sayın Ali Çelik, Domaniç İlçe Kaymakamımız Sayın Muhammed Enes İpek, TBMM İdare Amiri MHP Ankara Milletvekili Sayın Erkan Haberal, MHP Kütahya Milletvekili Sayın Ahmet Erbaş, Ak Parti Kütahya Milletvekili Sayın İshak Gazel, MHP Gaziantep Milletvekili Sayın Sermet Atay, Kütahya Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Alim Işık, Ak Parti Kütahya İl Başkanı Sayın Mustafa Önsay, MHP Kütahya İl Başkanı Sayın Selçuk Alıç, Çevre İlçe ve Belde Belediye Başkanları ve binlerce vatandaşımızın katılımı ile gerçekleşti.