“Sokak hayvanları için aylar öncesi bir çalışma başlattık”

Domaniç Belediyesi sokak hayvanlarına veterinerlik hizmeti sunmak ve yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla yaptığı çalışmalarında sona gelindi.
Domaniç Belediyesi geçtiğimiz aylarda sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla başlattığı projede köpek evleri ile ilgili çalışmalarında sona gelindi. Sokak hayvanları ile ilgili belirlenen alanda ise çalışmalar devam ediyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, “Belediye olarak geçtiğimiz aylarda Sokak Hayvanları ile ilgili çalışmalar başlatmıştık. Bu projemiz diğer il ve ilçelere de örnek olacaktır. Sokak Hayvanlarımız için geniş bir alan belirlendi. Bu alanda çalışmalarımız devam etmektedir. Köpek evlerinde ise çalışmalarımız ekiplerimizin ustalıkları sayesinde tamamlandı. Aynı şekilde İlçe Kaymakamlığımızda bu konuda köpek evlerine de katkı sağlayacak. Her yıl veteriner hekim aracımız sokak hayvanları için muayeneleri yapılıyordu. Artık kendi veteriner hekimlerimiz tarafından sokak hayvanlarımızın aşıları yapılacak muayeneleri gerçekleştirilecek. Ayrıca muayene edilen her sokak hayvanlarına küpe takılacak. Takılan küpelere Domaniç Belediyesi yazacak.
Biz sokak hayvanlarımızı koruyoruz
Her yıl zaten muayeneleri yaptırıyorduk. Kendi imalatımız olan hayvan besleme noktaları oluşturmuştuk. Ekiplerimiz her zaman hem muayeneleri hem de mama tedariğinde bu güne kadar hiçbir sorun yaşamadı. Ekiplerimiz muayene için köpekleri topladığında birkaç kişi tarafından sürekli olarak şikayet edildi. Bundan sonraki süreçte Çavuşoğlu Veteriner Kliniği Veteriner İsmail Gündoğdu ile belediyemiz arasında yapılan protokol gereği tüm bakımları yapılacaktır.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği: Madde 21-d) “Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz”, hükmü gereği sokak hayvanlarının su ihtiyacının karşılanması amacıyla, Belediyemizce sokak hayvanlarının barındıkları ve bırakıldıkları yerlere, beslenme odaklarına yönetmelik gereği uyulmuş ve gereği yapılmıştır.
6 aya kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak
Bundan sonraki süreçte yeni ve geniş alana yapılacak yaşam alanında Sokak hayvanlarımız veteriner kontrolünde olacak. Özellikle dışarıda gezen tasmalı hayvanlar tespit ettik. Hayvan besleyen vatandaşlarımız lütfen sahip çıksınlar aksi taktirde dışarıda görülen ve boynunda tasması olan hayvanların sahiplerine, ‘TCK’nın, “Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması” başlıklı 177. maddesi, gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösterenlere, 6 aya kadar hapis veya adli para cezası uygulanacaktır” lütfen bu konuda mağdur olmamanız için gereken özeni gösterelim’ dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir