Domaniç’e girişte sizi Hayme Ana karşılayacak

Dünyada şahsına türbe yaptırılan ilk kadın unvanıyla Hayme Ana, Gündüz Alp’in eşi, Ertuğrul Gazinin Annesi ve Osmanlı İmparatorluğunun Kurucusu Osman Gazi’nin de Ninesidir.

Domaniç’in Çarşamba köyündeki bir mezarın, yüzyıllardan beri yöre halkı tarafından Hayme Ananın kabri olarak ziyaret edildiğini öğrenen Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid, 1892 yılında Hayme Ana adına ilk türbeyi yaptırmıştır.

Hayme Ana’sına sahip çıkan Domaniçliler aralıksız olarak her yıl Eylül ayının ilk haftasında Hayme Ana’yı, türbesi başında dualarla yad ederler.

Son yıllarda tarihe olan ilginin de artmasıyla, yeniden gündeme gelen Hayme Ana ve Domaniç’in tanıtımı için harekete geçtik. Heykelin yönü Söğüt’e doğrudur. Hayme Ana adeta Söğüt’ten Domaniç’e gelecek torunlarının yolunu gözlemektedir.

Yeni anıt,  Domaniç’in sembolü olarak dikkatleri çekerken ilçemiz de Osmanlı’dan kalma az sayıda tarihi dokunun da tanıtımına katkı sağlayacak, Doğa turizmine bir de Tarih Turizmi olarak katkı sağlayacaktır.

Domaniç Belediye Başkanımız Sayın Sahvet Ertürk, yaptığı açıklamasında, “Domaniç dünya tarihinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Dünyaya 600 yıl hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğunun ilk tohumlarının atıldığı Domaniç’te devleti kuran Osman Gazi’yi yetiştiren Hayme Ananın türbesi İlçemize bağlı Çarşamba köyündedir. Bursa-Kütahya yolunu gün de 9 bin araç kullanıyor. Yoldan gelip geçenler artık Hayme Ana’nın memleketine geldiklerini görerek ilçemizi tanıma fırsatı bulacaklardır” dedi.