Başkan Ertürk, ‘Adliyemizin yeniden açılması için başvurularımızı yaptık’

Adalet Bakanlığı, 282 ilçede kapatılan adliyelerin yeniden açılması ve yeni ilçe yapılan 22 ilçede adliye kurulması için çalışma başlatması nedeniyle Domaniç Belediye Başkanımız Sahvet Ertürk, konu ile alakalı açıklamalarda bulundu.
Başkan Ertürk, yaptığı açıklamasında, “Domaniç ilçesinin Türk tarihindeki şanlı yeri dikkate alındığında yani yedi kıtada hüküm süren Osmanlı Devletinin kurulduğu topraklar olması hasebiyle Domaniç Adliyesinin tekrar faaliyete geçmesi Milletimiz açısından memnuniyetle karşılanacağı gibi tarihimize karşı görevimizi de yerine getirmiş olacağız demektir. Adliyemizin geri açılması için başvurularımızı yaptık ve konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.
Domaniç Adliyesi niçin tekrar açılmalı?
1)Domaniç ilçesi adli yönden şu anda bağlı bulunduğu Tavşanlı adliyesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olup en uzak köy mesafesi dikkate alındığında bu mesafe 80 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bu durumda ilçe halkının adli hizmetlere ulaşmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Allah göstermesin Domaniç ilçesinin Erikli köyünde bir ası sonucu intihar olayı olsa Tavşanlı ilçesinden nöbetçi Cumhuriyet Savcısının olay yerine gelmesi yaklaşık üç saati bulacaktır ve bu süre boyunca intihar eden kişi ası ipinden indirilemeyecektir. Bu durumun ise intihar eden kişinin yakınları açısından ne kadar acı bir durum olacağı açıkça ortadadır. Oysa Domaniç Adliyesi faaliyette olsa bu olaya müdahale çok daha kısa sürede olabilecektir. Yine Domaniç ilçesinde adli bir olayın mağduru olan kişi Tavşanlı adliyesine gidip şikâyette bulunabilmesi için en azından bir gününü feda etmek durumundadır. Oysa adliye Domaniç’te olsa bu müracaatını en fazla bir saatte yapabilecektir. Yani yerinde ve kolay bir şekilde adli işlemini halledebilecektir. Diğer yandan ifade nedeniyle yakalaması olan bir Domaniçli, Domaniçte adliye olsa ifadesini Hakime veya Cumhuriyet Savcısına verebilecekken mevcut durumda bu işlem çok uzamaktadır.
2)Domaniç ilçesinde yapımı devam eden açık ceza infaz kurumu yakın tarihte biteceğinden Domaniç Adliyesi yeniden açılırsa infaz işlemleri Domaniç Adliyesi üzerinden hızlı, ekonomik şekilde yerinden yapılabilecektir.
3)Domaniç ilçesindeki adli olaylarla ilgili evraklar ve mevcutlu şahısların Tavşanlı adliyesine götürülmesi kamuya ayrıca yük getirmekte olup adliyenin yeniden açılması bu yükü de kaldıracaktır.
4)Domaniç Adliyesi 2012 yılında kapatılınca ilçe özellikle ekonomik yönden geriye gitmiş olup adliyenin tekrar açılması ilçeye çok ciddi anlamda katkıda bulunacaktır.
5)Daha önceden ilçede adliye bulunduğundan yeniden adliye kurulmasının kamuya yeni bir yükü olmayacaktır. Zira ilk etapta adliye olacak kullanılabilecek yer hazır durumdadır.
6)Ceza infaz kurumu, noter, yediemin depoları gibi adalet dairelerinin ve adli kolluğun denetimi ve ilçe genelinde adalet kültürünün tam anlamıyla devam edebilmesi, yasama yürütme yargı işbirliği ve kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından adliyenin yeniden açılması elzemdir. Zira, Kaymakamlık ve Belediyenin bulunduğu Domaniç ilçesinde yargıyı temsilen Adliyenin de olması şarttır.
7)Domaniç ilçesinin Türk tarihindeki şanlı yeri dikkate alındığında yani yedi kıtada hüküm süren Osmanlı Devletinin kurulduğu topraklar olması hasebiyle Domaniç Adliyesinin tekrar faaliyete geçmesi Milletimiz açısından memnuniyetle karşılanacağı gibi tarihimize karşı görevimizi de yerine getirmiş olacağız demektir” dedi.